Wat te doen met spullen die je bewaart voor-het-geval-dat (De 20/20 regel)

 
 
Photo: Zachary Staines via Unsplash

Photo: Zachary Staines via Unsplash

 

Hoe vaak heb jij tijdens het opruimen in je huis iets opnieuw opgeborgen, omdat je dacht dat je het ooit, misschien, eventueel, een keer, in de toekomst, toch nog nodig zou kunnen hebben?

Dus bewaar je het, "Voor Het Geval Dat".

Dat ding is namelijk nog in prima staat en je hebt er per slot van rekening geld aan uitgegeven. Misschien pas je het wel weer, nadat de laatste paar kilo's eraf zijn. O wacht, waar heb je je sporttas gelaten? Want ook die heb je bewaard voor wanneer je weer naar de sportschool zou gaan. Gevonden! Alle drie.

Ze lagen bij de spullen die je een keer in een enthousiaste bui had gekocht om te gaan 'scrapbooken' (creatief gedecoreerde fotoplakboeken maken). Dat was vijf jaar geleden maar ook die laat je liggen, want wanneer je weer een beetje tijd hebt ga je het alsnog oppakken, beloof je jezelf.

In de keuken vind je 10 verschillende bakvormen in verschillende maten. Twee daarvan gebruik je het meest, twee daarvan heb je zelfs nooit gebruikt en de rest heb je ooit één keer gebruikt en daarna niet meer. Eigenlijk ben je helemaal niet zo'n fan van bakken wanneer je het zelf moet doen. (Heel Holland Bakt kijken is leuker).

Wie wat bewaart, die heeft wat

Ook al gebruik je deze spullen amper (beter gezegd nooit), je vindt het zonde om ze weg te doen. En van je oma heb je geleerd: wie wat bewaart, die heeft wat. Want stel je voor dat je net iets hebt weggedaan en daarna blijkt dat je juist zo'n ding nodig hebt!

Maar voordat je teveel voor-het-geval-dat spullen in huis hebt die teveel kostbare vierkante meters innemen, probeer deze regel eens toe te passen:

Als het een voorwerp is dat je binnen 20 minuten voor minder dan 20 euro kan kopen, dan laat je het gaan.

Dit is de 20/20 Regel. Het is bedacht door The Minimalists, twee Amerikaanse vrienden die ondanks dat ze alles hadden (dikke salarissen, overvolle mega huizen en super-de-luxe auto's) heel erg ongelukkig waren. Nu hoef je geen minimalist te zijn of te worden om gebruik te maken van deze regel. Iedereen kan het, ook jij!

Laat het los, laat het gaan

Wat is het ergste wat er zou kunnen gebeuren als je deze voor-het-geval-dat spullen zou wegdoen (lees: weggeven, doneren, gratis ophalen, etc., zodat iemand die het nu nodig heeft kan gebruiken)?

Dat je meer ruimte krijgt in je huis, misschien ook wel in je hoofd? Dat je minder spullen hebt om te 'onderhouden': ermee geconfronteerd worden, beslissen wat je ermee moet, een plek geven, verplaatsen, verhuizen, etc.?

Dus... al die spullen die je voor niet al teveel geld en niet al teveel inspanning kan vervangen: laat ze los, laat ze gaan. Ik garandeer je, uit eigen ervaring en de ervaringen van klanten, dat je 99% van die spullen niet eens zal missen.

Maar wat nou als het gaat om duurdere voorwerpen die je bewaart voor-het-geval-dat?

Die golfset en golfschoenen? Ja, dat was een dure aankoop. Maar je bent erachter dat golfen toch echt niet jouw ding is. Maar je bewaart het voor het geval dat je het over een paar jaar weer gaat proberen en het misschien wél leuk gaat vinden… Hoe groot acht je die kans? (Wees eerlijk.)

En die tweede stofzuiger, die jullie hebben gehouden toen jullie gingen samenwonen voor het geval dat de andere stofzuiger ermee zou ophouden? Eigenlijk vinden jullie hem allebei echt minder goed werken dan de andere, het is een onding om op te bergen en staat het eigenlijk in de weg. Maar ja, wat als de andere het begeeft? Dat kan gebeuren natuurlijk. Maar hoe groot is de kans dat je dan alsnog een andere gaat halen? (Stofzuigen is al niet je grootste hobby, dus dan graag een fijne stofzuiger toch?)

Het geld dat je eraan hebt besteed ben je al kwijt.

Een beetje jammer achteraf, maar het geld dat je hebt uitgegeven aan spullen die je bewaart voor-het-geval-dat zal je niet meer terugkrijgen. En de waarde die dat voorwerp aan jouw leven zou moeten toevoegen, merk je ook niet. Het zit daar maar, ruimte in te nemen.

Als je echt heel graag toch nog iets ervoor wil krijgen (om het verlies te verzachten), dan kan je proberen om je spullen te verkopen via bijvoorbeeld Marktplaats of de veilingsite Catawiki. Ga wel voor jezelf na of het de moeite waard is om daar tijd en energie in te steken.

En wat de minder dure voor-het-geval-dat spullen betreft, gebruik de 20/20 regel. (By the way, het getal "20" is niet in steen gebeiteld: houd een bedrag aan dat jij prettig vindt en een afstand naar een winkel die jij redelijk vindt.)

Nu jij...

Wat bewaar jij voor het geval dat? Of wat heb jij weleens weggedaan wat je achteraf toch nodig bleek te hebben? En hoe makkelijk of moeilijk was het om te vervangen?

Laat me weten in de comments!

 
 

Sharing is caring!

Miriam HooijerComment